Vad gör en tandhygienist?

Tandhygienist arbetar med en yrkeslegitimation utfärdad av socialstyrelsen.

Vi vill att våra patienter ska få behålla sina tänder friska livet ut, slippa karies(hål i tanden), parodontit(tandlossning) och andra munsjukdomar. Vi arbetar förebyggande med information och instruktion, diagnostik och rengöring vid tandlossningssjukdomar, samt diagnostik och orsaksinriktad behandling av karies. Vi har även goda kunskaper vad gäller tandblekning, en vävnadsbesparande metod att ljusa upp tänder som mörknat.

En tandhygienist jobbar utanpå tanden till skillnad från tandläkare som arbetar i tand, genom att utvärdera och ge råd om individuell munhygien, så kallad egenvård. En tandhygienist får diagnostisera, förebygga begynnande karies, tandköttsinflammation och tandlossning. Tandhygienisten kan även använda röntgen när det finns indikation för att se karies, tandsten och käkben, risk för tandlossning etc. Tandhygienisten kan även använda sig av en intra-oral kamera, en digital kamera, med vilken foton används för dokumentation av missfärgningar, tänder och slemhinnor.

Tandhygienisten kan också arbeta med uppsökande verksamhet, där vissa äldre och funktionshindrade i gruppboenden finns. Samt med tandhälsoinformation i form av föreläsningar, seminarier i t.ex. skolor, föreningar och inom sjukvården.

Vi kan informera Dig som patient vad Försäkringskassan ger för möjligheter att utnyttja tandvårdsbidrag och statligt tandvårdsstöd. Det finns även landstingsfinansierade tandvårdsstöd där vi kan hjälpa Dig tillrätta med vilka nödvändiga underlag som krävs.

Vi finns alltid till för Dig!